spatial consciousness

RUM & BEVIDSTHED

improvisation intuitiv skrivning Jan 30, 2023

Mit forrige skrivekursus afholdt jeg i Litteratur Haus på Nørrebro i København. Det er en bygning, der engang var kirke, siden klub for homoseksuelle (især mænd tror jeg) med fester og orgier. Der er en åben og levende atmosfære og man kan mærke, at huset er og har været vigtigt. I dag bruges lokalerne til events, koncerter, bogudgivelser og kurser og den stemning, jeg før kalde 'levende', kan jeg også kalde 'rodet'. Og det er ikke i en negativ betydning, og har intet med fysisk rod at gøre og har heller ikke noget at gøre med de mennesker, der driver stedet. Det har noget at gøre med, at stedet bruges til mange forskellige ting og derfor kræver det mere opmærksomhed og energi for mit sanseapparat at finde 'undervisningsrummet', som mit kursus kunne foregå i i Litteratur Haus' lokaler. Det kan lyde hokus pokus. Det er det ikke. Og udefra kan det se ud som, jeg blot flytter lidt rundt på nogle stole og borde. Men jeg bruger også tid på at 'fortæller' lokalet, hvad det er for et fokus, der er brug for. Jeg bliver nødt til at kunne se for mig og sanse, hvordan 'undervisningsrummet' kan få plads og blive trygt på en sådan måde, at alle de andre formål, som det faktiske rum måtte have træder i baggrunden. At indtage et rum og skabe et specifikt energetisk rum i det rum handler ikke kun om fysisk tilstedeværelse. 

Det gælder faktisk alle rum, jeg underviser i, men nogle er nemmere end andre og det er de rum, som i forvejen har en fokuseret energi. Dvs. at det, rummet bruges til, kun er én ting. Det gør energien let at aflæse og dermed er det også lettere at finde mit 'undervisningsrum' i det. 

Så altså rum kan være det faktiske rum - gulv, vægge, loft - og det kan være den referenceramme eller det energetiske rum, som jeg skal have mine kursister med ind i, når jeg underviser. Og det er min helt klare oplevelse og overbevisning, at det faktiske rums liv og historie sidder i murene og er med til at byde indenfor og er en vigtig medskaber af det energetiske rum.

Når jeg underviser i improvisation, så er en af grundøvelserne, at skuespillerne skal forbinde sig med det faktiske rum, det faktiske gulv og loft, og de faktiske vægge. Det skal de, fordi det er vigtigt at anerkende, at de betyder noget. Det er vigtigt ikke at tage rummet for givet og det er vigtigt at forstå, at rummet er en medspiller.

At stille sig op på en scene er forbundet med en så stor risiko for afvisning, for at være ligegyldig eller for at blive elsket og hyldet. Alle tre ting kan være skræmmende. Mødet med publikum og publikums magt er noget enhver scenekunstner må konfrontere i sig selv. Er jeg i stand til at sætte publikum fri? Må de både elske og hade mig? Eller er jeg fanget i at være det på scenen, som jeg tror, de vil have, jeg skal være? At forbinde sig med scenerummet, før man forbinder sig med publikum, kan give en tryghed og en følelse af, at noget bærer. Og det er ikke publikums ansvar at bære skuespilleren. Om du så laver gadeteater, så er der stadigvæk i bogstavelig forstand en jord, der bærer. På scenen er der også vægge og loft, der skærmer for regn og vind, og giver os et rum at udtrykke os i; et rum at møde publikum i.

Alle de rum, vi træder ind i, holder os og giver os en mulighed. En mulighed, der har med de 'indre rum' at gøre, men det må jeg vende tilbage til på et andet tidspunkt 💫

____

INFO:

Indenfor et par måneder bliver det muligt at tilgå guidede øvelser i rumbevidsthed som online kursus her på siden. 

 

INTUITIV SKRIVNING - ONLINE KURSUS

MERE INFO HER

 

ØNSKER DU AT FÅ BESKED OM FREMTIDIGE KURSER?

 

 

Du kan til enhver tid afmelde emails.